Gençlik Çalışanlarının bilmesi gereken 10 farklı “Bilgi, İletişim ve Teknoloji” aracı

Gençlik Çalışanları için 10 farklı “Bilgi, İletişim ve Teknoloji” aracı 10farklibitaraci Geleneksel gençlik çalışmaları artık eskide kaldı. Gençler artık Y ve Z kuşağından gelirken, gençlik çalışanları ise X ve Y kuşağından gelmekte. Bu nedenle gençler ve gençlik çalışanları arasında kuşak farkı bilgi, iletişim ve teknoloji araçlarındaki hızlı gelişme nedeniyle açılıyor. Gençlik çalışanı olarak hedef kitleniz ile aranızdaki farkı azaltmak için ve çalışmalarınıza daha teknolojik bir boyut kazandırmak için başlangıç düzeyinde 10 farklı BİT aracını sizlere sunuyoruz.

1- Tasarım Aracı: Canva Canva Eğer bir gençlik çalışanı olarak hala Canva ile tanışmadıysanız, çok şey kaçırmışsınız demektedir. Birbirinden güzel tasarımları kolayca ve hızlıca oluşturabileceğiniz internet tabanlı hizmet veren Canva, tüm bu hizmetleri ücretsiz sunmakta ve reklamsız olarak bilgisayarınıza kaydetmenize izin vermektedir. Canva, dizayn okulu ile tasarım bilgisi olmayanlara ücretsiz dersler vermekte, pratikler yaparak deneme imkanı sunar. Hazır şablonlar ile işlerinizi kolaylaştırırken, Illustrator ve Corel gibi programlar ayarında da kaliteli ve üst düzey işler yapmanıza imkan verir. Sosyal medya gibi içeriklerin çok hızlı tüketildiği alanlar için paylaşım yapacağınız araca yönelik tasarımlarınız için size yardımcı olur ve hızlıca içerik üretmenize imkan sağlar. Örneğin Facebook kapak fotoğrafı için Corel ile cetvel kullanarak çizimler yapmanız gerekirken, Canva`da bu işi saniyeler içerisinde yapabilirsiniz. Tasarımınızı arkadaşlarınızı ile kolayca paylaşarak birlikte geliştirebilir ve sosyal medyaya canva üzerinden sunabilirsiniz. Tasarımlarınızı ve ürünlerinizi yüksek kalite ve reklamsız olarak resim ya da PDF dosyası olarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.


2- Bilgi Grafik (Info-Graphic): Piktochart piktochart Basılı kitaplar ve ansiklopedilerden sonra en büyük bilgi kaynağı internet oldu. İnternet bir çok bilgiyi içerirken aynı zaman en büyük bilgi kirliliğini içermeye başladı. Bilginin değeri artarken servis edilme şekilde kuşaklara göre değişti ve görselin çok daha ön planda olduğu bir forma kavuştu. Bu forma ise info-graphic (bilgi-görseli ya da bilgi-grafiği) adı verildi. Günümüzde gençler başta olmak üzere herkes bu bilgi-grafiklerini tercih etmeye başladığı için size Piktochart isimle internet tabanlı tasarım sitesini bilmeniz gereken 10 BİT aracı listesinde 2.sırada yer veriyorum. Piktochart ile sizde çok hızlı ve kolayca bilgi-grafikleri hazırlayabileceksiniz. Site size hazır şablonları ile kolaylık sağlarken, zengin görsel kütüphanesi, akıllı, renkli, yaratıcı grafikleri ile renk zenginliği sunacaktır. Sitenin tek dezavantajı sınırlı sayıda ücretsiz info-graphic sunması ve çalışmalarınızı bilgisayarınıza indirirken sayfa sonuna sayfanın logosunu koymasıdır.


 3- Sosyal Medya Yöneticileri (Hootsuite ve Buffer)Buffer-versus-HootsuiteGelenekselciler için Hootsuite, yenilikçiler için Buffer: 2008 yılında yurtdışında bir konferansta tanıştığım bir arkadaşım kendisini “Sosyal Medya Yöneticisi” olarak tanıttığında facebook ve twitter kullanmanın nasıl bir meslek olacağını tam olarak anlayamadığım zamanlardı. Şimdi çoğu özel, kamu ve sivil toplum örgütü kurumsal sosyal medya hesaplarını işin uzmanlarına emanet ediyor.   Buffer size basit ve akıllı bir yol sunuyor. Her sosyal medya platformundan bir hesabı profilinize ücretsiz ekleyebiliyorsunuz. Paylaşım için içerik üretemediğiniz zamanlar için size önceki paylaşımlarınız doğrultusunda içerik sunması Buffer`ı farklı kılan özelliğidir. Basit ama akıllı diyeceğimiz Buffer`ın ücretsiz versiyonunu küçük kurumlar ve STK`lar için şiddetle tavsiye ediyorum.

Hootsuite mi? Buffer mı? Bence en iyi verimi ikisini bir arada kullanınca alacaksınız. 


4- Dosya Transferi (https://www.wetransfer.com)

wetransferDünyanın en basit dosya transfer programı WeTransfer`dir. Hiç bir şekilde size reklamlarla meşgul etmeyen sadece işini yapan WeTransfer dosyanız yüklenince ve alıcı dosyanızı indirince size haber verir. Tüm bunları ücretsiz olarak size sunan WeTransfer Premium üye değilseniz bir transferde limitiniz 2GB`dır.

WeTransfer.com`da yer alan sanatsal görsel ve grafikler sizi mest edecektir.


5-Google Drive

driveBu yazıya bir şekilde ulaştıysanız Google`u sadece arama motoru olarak kullanmadığınızdan eminiz. E-posta (Gmail), harita (GoogleMaps), çeviri (GoogleTranlate), internet tarayıcısı (Chrome), fotoğraf düzenleyici (Picasa), Blogger, Hangout ve bir çok hizmeti size ücretsiz sunarken “Google Documents” olarak hayatımıza giren ve Zoho`yu ekarte ettikten sonra adını Google Drive olarak değiştiren sanal ortamı ve kütüphaneyi de bu listeye koymak istiyorum.   Bildiğiniz tüm Microsoft ofis programlarının tarayıcı tabanlı olarak size sunan Google Drive, ofis programlarından fazlasını size vaadediyor. Gençlik çalışmalarında en çok ihtiyaç duyacağınız başvuru formu oluşturma, bir döküman üzerinde birden fazla kullanıcı ile çalışma, ortak kütüphane gibi bir çok fırsatı size ücretsiz sunuyor. Eminim işinizin bir parçası olacaktır.


6-Zamanlayıcı: Doodle

doodle-table-view1

Basit ama candır. Gönüllülerle ya da katılımcılar toplantı yapacaksınız ama her kafadan ayrı bir ses çıkıyor. Kim ne zaman uygun olduğunu hangi e-posta da yazmıştı derdi yok. Doodle üzerinden zahmetsiz buluşma tarihini ve saatini demokratik olarak ayarlayabilirsiniz.


7-Zihin Haritası: Mindomo

mindomo

Mantık ve zihin haritaları günümüzde çok popüler. Görsel olması da bu zihin haritalarını bir hayli çekici kılıyor. Yaptığınız işi detaylandırmak için birebir. Özellikle sorun ağacı çıkartmak, yönetim mekanizmalarını oluşturma ya da proje hedeflerinizi görsele dökmek için öneririm.

Gençlik çalışanlarına yönelik Bilgi, İletişim ve Teknoloji araçları için daha önce hazırlamış olduğum zihin haritasına göz atabilirsiniz.


8-Canlı Yayın Aracı: Periscope

twitter-_-periscopeÜlkemizde Gezi Parkı olayları sırasında bilinirliği artan program, etkinliklerinizi internet üzerinden ücretsiz olarak canlı yayınlamanıza imkan sağlar. Kamerası olan ve internete bağlanan cep telefonunuz ya da tabletiniz ile etkinliklerinizi canlı olarak internet üzerinden yayınlayabilirsiniz. Periscope için alternatif olarak ise LiveStream öneririm.


9-Kelime Bulutları

cloud

Gençlik çalışmalarında görseller çok önemlidir. Sizde hızlıca ve kolayca görsel yapmak istiyorsanız, kelime bulutları çok işinize yarayacaktır. Wordle.net bu konuda önce olsa da siz yine arama motorunda “word cloud” yazarak bir çok siteye ulaşabilirsiniz.


10-Blog ve İnternet Sitesi: Wix ve WordPress

wp-vs-wix-xl

Her ne kadar Google internet ortamının lideri olsa da blog konusunda Blogger`dan çok daha iyi iki araç var. Wix ve WordPress, blog konusunda liderlik için kıyasıya rekabet ederken biz kullanıcılara daha çok ücretsiz ve kalite hizmet sunuyor. Siz hala blog yazmaya başlamadınız mı? Wix.com ya da wordpress.org iyi bir başlangıç olabilir. Hem de ücretsiz.

Belki bu yazıyı siz okuduğunuz çok geç kalmış olabilirsiniz. BİT araçları o kadar hızlı ilerliyor ki bu yazıyı siz okuduğunuz listedeki araçlardan bir tanesi yok olmuş ve yerine çok daha iyisi gelmiş olabilir.

Sorularınız ve yorumlarınız için aytacuzunlas@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

Aytaç UZUNLAS

E-posta kullanımı hakkında yazıyı okumak için tıklayınız.

Gençlik Çalışanlarının bilmesi gereken 10 farklı “Bilgi, İletişim ve Teknoloji” aracı” üzerine bir yorum

Yorum bırakın